Ciaomilaan.nl

Ribollita

Ribollita, opnieuw gekookt, is een traditioneel Toscaans winters gerecht dat eigenlijk uit armoe is ontstaan. Het is 100% vegetarisch en gemaakt van de groenteresten van de voorgaande dagen. Volgens de traditie werd het op vrijdag klaargemaakt en dan gedurende het weekend steeds weer “gekookt”, vandaar Ribollita. De basis is Cavolo nero en Verza, Savooikool.

De vertaling van Cavolo nero moet ik je schuldig blijven omdat die groente niet goed verkrijgbaar is in Nederland. Ik plaats hiernaast een foto zodat je in ieder geval weet hoe hij eruit ziet. Bij grote filialen van Albert Heijn is hij regelmatig verkrijgbaar.  Deze variant maak ik met een blikje Cannelliniboontjes maar je kunt ook gedroogde bonen gebruiken. Dan moet je de boontjes 1 nacht van tevoren in de week zetten en kun je volstaan met 200 gram.

 

Ingrediënten (4 personen)

1 bos Cavolo nero

1/2 Savooikool

2 Kleine courgettes

15 Kerstomaatjes

2 Winterwortels

2 Uien

4 Stengels bleekselderij

2 aardappels

2 Teentjes knoflook

400 gr. Cannellinibonen (1 blikje)

1 Fles passato di pomodoro (gezeefde tomaten)

Zout

Olijfolie

Toscaans boerenbrood

 

Werkwijze

Maak de groenten schoon en begin met de ui, knoflook, selderij en wortel. Hak alles in kleine stukjes en snij ook het groen van de bleekselderij mee. Neem een ruime soeppan en bedek de bodem met een dun laagje olijfolie. Fruit hier de ui, knoflook, selderij en wortel in gedurende 10 minuten. Voeg daarna de grof gesneden koolsoorten toe en de in vieren gesneden kerstomaatjes. Laat dit ongeveer een half uur stoven en voeg zo nodig wat water toe, maar meestal staan de tomaatjes voldoende vocht af.

Schil de aardappelen en snij ze in blokjes en snij ook de courgettes in blokjes. Soms zijn twee courgettes echt te veel omdat je pan al behoorlijk vol is. Volsta dan gewoon met 1 courgette. Voeg de aardappelblokjes en de courgetteblokjes toe aan de pruttelende koolmassa. Schenk hier een halve tot hele fles gezeefde tomaten op. De massa moet goed vochtig zijn, maar het mag geen soep zijn. Soms moet je even met het vocht spelen. Wat meer, wat minder tomaten of water. Doe er in dit stadium ook pas het zout in en proef na een aantal minuten.

Pureer de helft van de bonen met de staafmixer en doe dit in de pan en doe de andere helft van de bonen heel in de pan. Zelf weet ik nooit zo goed of ik nu wel of niet het vocht van de bonen uit blik moet gebruiken, maar in dit geval pureer ik het met de helft van de bonen. Laat dit alles nog een kwartiertje pruttelen. De tijd komt er niet zo op aan maar het moet toch wel minimaal een uur geprutteld hebben.

 

Serveren

Om de Ribollita te serveren, rooster je liefst dikke sneden Toscaans boerenbrood in de oven en hiermee bedek je de bodem van een diepe kom of bord. Bovenop het brood schep je de gloeiend hete soep/groenten en strooi je er eventueel wat Parmezaanse kaas over. Dit moet gewoon lekker smaken en morgen is het nog lekkerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *