Ciaomilaan.nl

Carta d’identità aanvragen

Na al mijn documenten te hebben aangevraagd en bijna allemaal in het bezit te hebben, is het nu als laatste de beurt aan de Italiaanse carta d’identità, identiteitskaart. Ongeveer twee maanden geleden heb ik via het telefonisch loket van de Gemeente Milaan een afspraak moeten maken om het in mijn eigen buurt aan te vragen. Lees wel… twee maanden geleden.

In eerste instantie zag ik het belang niet zo van het aanvragen van een Italiaanse identiteitskaart, maar bij later inzien, vond ik het toch wel verstandig dit te doen. Wanneer je bijvoorbeeld een Italiaanse bankrekening wilt openen, wordt er gevraagd naar een Italiaanse document. Dat kan een paspoort zijn, dat ik natuurlijk niet heb, een rijbewijs of een identiteitskaart. Vandaar dus mijn laatste stuiptrekking richting gemeente.

Heel vlotjes

De afspraak stond gepland voor donderdag 18 januari om 14.30 uur op het gemeentehuis van Baggio, een buitenwijk van Milaan. Voor het aanvragen van een identiteitskaart had ik een recente pasfoto nodig, mijn codice fiscale, het Italiaanse burgerservicenummer, mijn Nederlandse paspoort en €22,20 contant te voldoen. Om klokslag 14.30 uur ging het gemeentehuis openen en mijn naam stond inderdaad ingepland. Plusje! Ik kreeg een nummer en was direct aan de beurt. Plusje! Een heel vriendelijke mevrouw stond me te woord en vertelde wat je wel en niet met een identiteitskaart kon doen en dat je hem persoonlijk moet ophalen op het gemeentehuis. Net als in Nederland nam ze vingerafdrukken via een scanner en vertelde ondertussen dat het in de vorm van een pasje afgegeven zou worden.

Even stuiteren…

Maar toen moest ik mijn foto inleveren… nee he, het kon toch niet waar zijn dat er weer iets niet goed ging. Ze vroeg of ik geen andere foto bij me had. Nee, had ik natuurlijk niet. Hij was niet recent genoeg volgens haar. Eindelijk liep eens iets bij de gemeente soepeltjes en vlot en nu problemen met een pasfoto. Ze liep weg en kwam na tien minuten terug. “Heeft u echt geen andere pasfoto?” vroeg ze. Nee, die had ik niet, hij was pas een jaar oud en op mijn leeftijd maakt dat echt niet zo heel veel verschil. Gelukkig kwam ze na veel wikken en wegen tot dezelfde conclusie en kon de procedure worden afgerond.

Weer vier A4-tjes rijker, vol stempels en krabbels, kon ik het gemeentehuis binnen een half uur verlaten om mijn nieuwe identiteitskaart over zes werkdagen persoonlijk af te halen. Keurig gemeente Milaan. Nu alleen nog daadwerkelijk ontvangen!

Gelukt!

… en ik heb hem inmiddels ontvangen zonder in de rij te moeten wachten. Complimenti!

Een gedachte aan “Carta d’identità aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *