Ciaomilaan.nl

Cantuccini toscani

Cantucci of Cantuccini toscani heten ook wel “biscotti di Prato”. Het bijzondere aan Cantuccini is dat ze ook daadwerkelijk “bis” cotti, zijn. Oftewel, ze zijn twee keer in de oven gezet en twee keer gebakken. Dus “bis”cotti. In Toscane worden de Cantuccini traditiegetrouw gegeten met een Vinsanto, een zoete wijn als dessert na de avondmaaltijd.

Het onderstaande recept is één van de velen, maar de koekjes worden niet te zoet en lukken vrijwel altijd.

 

Ingrediënten

400 gr. bloem

250 gr suiker

300 ongepelde amandelen

3 eieren

geraspte schil van een sinaasappel

beetje zout

 

Werkwijze

De eieren samen met de suiker goed kloppen. Dan in 1 keer de schil, de bloem, het zout en de amandelen er door scheppen . Van het losse luchtige deeg een aantal worsten vormen van 1 cm hoog en 2 cm breed. Let op dat de handen goed bebloemd zijn omdat het deeg erg plakkerig is. Deze worsten op het bakblik leggen en ze bakken op ongeveer 170 graden gedurende 20 à 25 minuten. Goed controleren of de worsten na de aangegeven baktijd goudbruin en gerezen zijn. Daarna de worsten uit de oven halen en ze in koekjes hakken van 2 cm wanneer ze nog warm zijn.

     

 

De losse koekjes draaien en plat in de oven ongeveer 20 min nabakken op dezelfde temperatuur. Goed in de gaten houden dat ze niet verbranden en goudbruin bakken aan alle kanten.

Na de baktijd ze uit de oven halen en laten afkoelen op een koud oppervlakte. Ze zullen knapperig en keihard worden.

     

 

Heerlijk om deze koekjes te dopen in een sterk kop koffie of een glas Vinsanto!

 

Je kunt ze weken bewaren in een goed afgesloten glazen voorraadpot. Desnoods vries je ze in porties in, maar dat lukt je vast niet; daar zijn ze te lekker voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *