Ciaomilaan.nl

Mondeghili milanesi, Milanese gehaktballetjes

Waar overal in Italië gehaktballetjes polpette heten, heten ze in Milaan Mondeghili. Dit heeft alles te maken met de periode van overheersing in Milaan door de Spanjaarden (van 1535 tot 1706). Het woord Mondeghili stamt af van het Spaanse woord Albondigas. Eigenlijk doen de Milanezen alle restjes vleesafval in de Mondeghili en vaak werd bij gebrek aan peterselie ook jonge Brandnetel toegevoegd. Ik hou het hier even bij een recept dat met Nederlandse ingrediënten eenvoudig is te bereiden.

 

Ingrediënten

500 gram rundergehakt

150 gram Mortadella (van lever), of salami

2 eieren

60 gram Grana Padano

90 gram oudbakken brood

50 gram paneermeel

150 ml melk

1 teentje knoflook

bosje peterselie

nootmuskaat

zout en peper

Olie om te frituren

 

Werkwijze

Laat het brood om te beginnen ongeveer een kwartiertje in de melk weken. Meng het gehakt in een ruime schaal met de fijngesneden Mortadella of salami, twee eieren, het uitgeknepen brood en de geraspte Grana. Hak de knoflook en de peterselie heel fijn en voeg ook dit toe aan de vleesmassa. Kneed alles goed door tot het een compacte stevig bal vormt. Mocht de substantie wat te nat zijn, kun je er altijd wat paneermeel aan toe voegen.

Vorm van het vlees kleine ovale balletjes ter grootte van ongeveer een halve kroket. Rol de vleesballetjes door de paneermeel en bak ze in ruim olie zodat ze bruin, krokant en gaar worden. De olie mag niet te heet zijn anders worden de balletjes niet gaar van binnen.

2 gedachtes aan “Mondeghili milanesi, Milanese gehaktballetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *