Ciaomilaan.nl

Een winterse zondag in Toscane

Bij Toscane heb je altijd het beeld van zon, cultuur, prachtige steden en cypressen. Dat klopt! Dat had ik ook altijd en heb ik eigenlijk nog wel. Maar de medaille heeft natuurlijk ook een keerzijde. In februari is het geen 25 graden en schijnt niet altijd de zon. Zo ook vanmorgen.

Het is half februari en als ik wakker word, hoor ik al de regen tegen het raam en op het dak. Als ik uit het raam kijk van mijn badkamer, zie ik een vreselijk druilerige Chianti-heuvelrug. Ja zelfs de Chianti-heuvels kunnen druilerig zijn, hoewel ze toch erg mooi blijven. In het dal hangt een sliert van nevel en de rook van de haarden vermengt zich met de nevel. Eén ding heb ik hier geleerd; iedereen stookt hout. In de zomer merk je daar niets van, maar in de winter is Toscane doordrenkt van een houtbrandlucht.

Pellets

Ik ren naar beneden en steek mijn pellethaard aan. Wat is een pellethaard? Een pellethaard stuurt de centrale verwarming aan en de radiatoren verwarmen dus op hout. In Nederland gebruiken we aardgas om de ketel te verhitten, hier dus pellets! Pellets zijn konijnenvoerachtige brokjes die je in zakken van 15 kg koopt. Je stort zo’n zak in je pellethaard en de ketel gaat draaien.

Dus de haard brandt en dan douchen en aankleden. Het wordt langzaamaan warm in huis maar echt aangenaam is het pas als de open haard brandt. Dus in de stromende regen hout halen. Eigenlijk is brandhout in Toscane altijd voorhanden maar je zult het wel in huis moeten halen. Ik kan het zo pakken bij de houtoven van de boerderij, maar ja, dan moet ik het wel halen.

Tegen 12 uur brandt de kachel en de haard en is het heerlijk warm in huis, maar het blijft hozen. Steeds meer nevel en ik ga iets verzinnen om in huis te doen. Ik zet Domenica In aan, een soort kook-sport-muziek-praat-programma op de televisie en ik stort me op “aquarellen”. Mijn schilderspullen sjouw ik naar beneden en zoek een foto om na te schilderen. Normaal gesproken is Toscane de mooiste plek om te schilderen maar ja, ik zie niks. Nevel.

Weer hout halen

Tot vijf uur amuseer ik me lekker met schilderen en “thuis” zijn. Ik gooi af en toe een blok hout op het vuur en app wat met vriendinnen en kinderen. Tegen half vijf ontdek ik dat het hout wel erg snel gaat en weer kan ik een mand hout gaan halen. Nooit heb ik me gerealiseerd dat het “warm” hebben, soms best veel voeten in de aarde kan hebben. Jas aan schoenen aan en door de regen weer hout halen.

Ik troost me ermee dat ik straks pizza’tjes ga bakken in de haard….

5 gedachtes aan “Een winterse zondag in Toscane

  1. Harrie

    Leuk verhaal Annelies, toch weer heel anders dan in Nederland. Wij moesten vroeger de kolen binnenhalen zoals jij nu het hout. Hopelijk heb je het nog heel lang naar je zin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *