Ciaomilaan.nl

Chiesa di San Maurizio al Monastero

Eén van de mooiste kerken die ik ooit gezien heb is voor mij de Chiesa di San Maurizio al Monastero in Milaan. Hij ligt volkomen onopvallend in de Corso Magenta, vlak naast het Archeologisch museum van Milaan. Je zult er zo voorbij lopen maar eenmaal binnen, zakt je mond open van verwondering en dan overdrijf ik echt niet.

 

Even terug…

De kerk was eigenlijk een klooster voor Benedictijner nonnen, maar de geschiedenis gaat veel verder terug. Dat zie je wel aan de Romeinse opgravingen die vlak tegen het klooster aan liggen, een Romeinse achthoekige toren en een deel van een Circo Romano, een Romeinse renbaan. Vandaar natuurlijk de aanwezigheid van het archeologisch museum. Een groot deel van het klooster is vernietigd maar de kerk en een aantal kapellen bestaan nog en zijn te bewonderen. De Italiaanse Touring Club per il Patrimonio Culturale heeft de kerk gerestaureerd en iedere dag staan vrijwilligers klaar om je van alles te vertellen over de fresco’s en de geschiedenis van de kerk.

 

Een bezoekje

Als je de kerk binnengaat heb je geen verwachtingen, maar eenmaal binnen krijg je meteen het gevoel dat dit geen “gewone” kerk is. Omdat deze kerk, voorheen klooster, bestemd was voor Benedictijner nonnen, dus vrouwen, verandert al meteen het perspectief. Deze nonnen mochten absoluut geen contact hebben met de buitenwereld en de “vrouwelijke”  kerk was dus afgescheiden van de rest van kerk door een muur. Als je de kerk binnenkomt zie je meteen een muur met een doorgang. Heel vreemd, een kleine ruimte voor de burgers, een muur en achter de afscheiding zaten zich de nonnen.

 

De fresco’s en schilderingen zowel in het “publieke” gedeelte als in het “nonnen”-gedeelte zijn meer dan prachtig. Veel van de fresco’s zijn van leerlingen van Leonardo da Vinci. Wanneer je rustig door de kerk en de achterliggende ruimte  voor de Benedictijner nonnen loopt, zie je de prachtige details van de fresco’s. De vrijwilligers van de Touring club Italia, die altijd op hun post staan, geven je met alle liefde uitleg en informatie over alles wat je ziet.

Voor mij één van de mooiste kerken ooit!

Toegang: gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *