Ciaomilaan.nl

Tiramisù

Iedere Nederlander kent dit Italiaanse nagerecht maar wat het betekent het? Letterlijk betekent het “til-mij-op”. Na op Wikipedia de hele geschiedenis van dit nagerecht te hebben gelezen, denk ik dat het beter is me op een goed eindresultaat te richten. Geconcludeerd kan worden is dat Tiramisù ontstaan is in Noord Italië en wellicht in Treviso. De oudste versie kent ingrediënten als boter en room en de laatste versies zijn veel lichter.

Deze versie is van “mij”, in die zin dat ik altijd de originele ingrediënten gebruik maar de hoeveelheden aanpas zodat het resultaat, voor mij, perfect is.

 

Ingrediënten

4 eigelen

2 eiwitten

500 g Mascarpone

150 g suiker

300 g Savoiardi (lange vingers)

¾ di l Italiaanse koffie

50 g likeur (bijv. Tia Maria of Amaretto)

Cacao

 

Werkwijze

Begin met het maken van de Italiaanse koffie, espresso. Dit kun je doen met een percolator, een Italiaanse koffiepotje, maar je kunt ook gewoon heel sterke koffie zetten. Laat deze koffie afkoelen en bewaar voor later.

De crema van Mascarpone is de volgende stap. Klop de eigelen en de suiker net zo lang met een electrische mixer tot er een dikke gele crème ontstaat. Was daarna de gardes heel goed af met afwasmiddel want ze moeten volkomen vetvrij zijn om de eiwitten te kloppen. Droog de gardes goed af en klop de eiwitten met een snufje zout tot ze volkomen stijf zijn. Werk nu met de mixer op lage snelheid de mascarpone door de eigelen en schep er, wanneer de eigelen en de Mascarpone goed gemengd zijn, de eiwitten doorheen.

Neem een mooie serveerschaal, het liefst rechthoekig waar de lange vingers twee aan twee naast elkaar kunnen liggen. Maar je kunt ze altijd breken.

Leg onderin de schaal de lange vingers met de suikerzijde naar beneden. Sprenkel hier desgewenst wat likeur overheen en schep er ruim koffie overheen. Ik drenk de koekjes expres niet in de koffie omdat ze dan niet meer in staat zijn het overtollig vocht uit de crème op te nemen, waardoor de Tiramisù te vloeibaar wordt.

Schep over deze laag lange vingers ongeveer de helft van de Mascarpone-crème. Leg hierboven op weer een laag lange vingers met de suikerkant naar beneden. Volg hetzelfde proces dus wat likeur en sterke koffie. Zorg er nogmaals voor dat de lange vingers niet volledig doordrenkt zijn van de koffie.

Tot slot de laatste laag Mascarpone-crème en zet het nagerecht minstens 2 uur in de koelkast.

 

Serveren

Haal de schaal uit de ijskast en zeef er ruim cacao overheen met een theezeefje dat mooi fijn is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *