Ciaomilaan.nl

Gnocchi di patate al ragù

Iedereen kent ze wel de gnocchi di patate, de kleine aardappelballetjes waarvan de naam op de meest onmogelijke manieren wordt uitgesproken. Voor de taalpuristen onder ons, je spreekt het uit als NJOKKI. Oorspronkelijk komen gnocchi helemaal niet uit Italië maar uit het oosten. In de tijd van de romeinen werden ze al gemaakt. Pas nadat de aardappel zijn intrede heeft gedaan, ging men aardappels als ingrediënt gebruiken.

Begin als je dit recept wilt maken eerst aan de saus, die heeft meer tijd nodig dan de gnocchi.

 

Ingrediënten gnocchi (4 personen)

1 kg kruimige aardappels

1 ei

500 gram bloem

 

Werkwijze

Kook de aardappels in de schil in gezouten water tot een vork er gemakkelijk inglijdt. Stort de aardappels op het werkblad en pel de schil eraf en haal eventuele pitjes en onrechtmatigheden weg. Doe de aardappels in een pureeknijper en stort de gepureerde

aardappels in een bergje op tafel. Werk snel de bloem en het ei er doorheen en strooi steeds wat bloem op het werkblad zodat het deeg niet aan het werkblad blijft plakken. Wanneer het deeg tot een bal gevormd kan worden, rol je er worsten van  met een dikte van ongeveer 1,5 cm doorsnede. Met een mes snij je er de gnocchi van en met een vork kun je ze de bekende “ribbel” geven. Laat ze tot je ze gaat koken los op het aanrecht liggen.

 

Ingrediënten Ragù

250 gr mager rundergehakt

150 gr braadworst

2 winterwortels

2 stengels bleekselderij

1 grote ui

2 teentjes knoflook

1 blikje gepelde tomaten of gezeefde tomaten

half glas witte wijn

zout, peper

olijfolie

 

Werkwijze

Maak alle groenten schoon en hak alles zeer fijn maar niet tot een pap, het liefst in een keukenmachine, maar op de hand kan ook, je moet iets meer geduld hebben. Schenk een bodempje olie in een kookpan en fruit de groenten 10 minuten aan. Voeg na deze tijd  het gehakt en de braadworst toe die je uit het velletje hebt gehaald. Prak alles goed los met een vork en bak het vlees en de groenten samen nog eens 10 minuten. Zout dit mengsel maar proef eventjes of het niet te zout wordt omdat de worst al gezouten is. Blus daarna het mengsel met de witte wijn en laat de wijn verdampen. Tot slot voeg je de tomaten uit blik of de gezeefde tomaten toe en dan laat je het geheel twee uur langzaam pruttelen. Eigenlijk hoe langer, hoe lekkerder. Zorg dus wel dat je niet aan de saus begin als je honger hebt!

 

Het koken en serveren van de gnocchi

Als de saus af is, kun je de gnocchi gaan koken. Vul een grote kookpan water en doe er een handje zeezout in. Breng het water aan de kook. Als het water kookt leg je voorzichtig met een schuimspaan de gnocchi in het kokende water en wanneer ze boven komen drijven zijn ze gaar. Je kunt 3 à 4 schuimspanen tegelijk in het water laten glijden. Schep met dezelfde schuimpaan de gnocchi die boven zijn komen drijven uit het water en laat ze in een serveerschaal glijden. Wanneer de bodem bedekt is met gnocchi voeg je een klein klontje boter toe en een lepel ragù. Hier bovenop schep je een volgende laag gare gnocchi en herhaalt het proces van de boter en de saus.

Serveer de gnocchi met geraspte Parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *