Ciaomilaan.nl

Parkeren in Milaan

Bekend is wel dat er geen auto in een Italiaanse stad is zonder bluts of deuk. Soms zie je foto’s van volledig ingeklemde voertuigen, waarvan je je afvraagt hoe ze ooit uit hun benarde situatie geraken. Deze situatie heb ik in Milaan minder vaak gezien, maar hier hebben ze het parkeerprobleem op een heel andere manier opgelost.

 

’s Avonds

In de buitenwijken rondom het centrum van Milaan, wonen de meeste mensen in een condominio, een aantal flatgebouwen omgeven door een hekwerk. Vaak zit ergens in een loge een conciërge  die de post verdeelt en andere kleine werkzaamheden verricht. Wanneer de bewoners rond zes, zeven uur thuis komen vanuit hun werk, is er uiteraard niet altijd een parkeerplaats voor de ingang van het  condominio beschikbaar. Nu zijn Italianen verzot op sport, maar niet in de actieve zin van het woord. Iedere dag opnieuw is het dus een strijd om zo dicht mogelijk bij het hek te parkeren, want te veel lichaamsbeweging zou je hartslag kunnen verhogen.

 

Eureka!

Tot mijn grote verbazing zag ik dat de Milanezen hier een algemeen geaccepteerde oplossing voor hebben gevonden. Wanneer je geen parkeerplekje vindt vlak voor de deur, parkeer je je auto gewoon dwars voor de reeds geparkeerde auto’s. Je zet hem dan echter niet op de handrem, maar laat hem in zijn “vrij” staan. Mocht de klemgeparkeerde buurman eerder weg moeten dan jij , dan heeft hij de onuitgesproken toestemming jouw auto naar voren of naar achter te duwen.

 

De praktijk

Vaak als ik dan ’s morgens uit het raam hing, zag ik gefrustreerde opgedofte dames op te hoge hakken, hun gebarricadeerde voertuig ontzetten. Een Italiaanse dame is vaak niet zo fors en stevig gebouwd als een Hollandse, dus met veel geweld en stoom uit de oren lukte het ze dan de blokkerende auto naar voren de duwen. Als de laatste auto een Fiat Panda was, leverde het geen probleem op. Betrof het echter een Landrover of een andere grote auto, dan werd de hele buurt wakker door het gekrakeel van toeschietende mannen en verontwaardigd gillende vrouwen. Ik vond het een merkwaardig schouwspel iedere ochtend, maar het scheen niemand te deren!

4 gedachtes aan “Parkeren in Milaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *