Ciaomilaan.nl

Tuscany dream

De naam van dit blogbericht laat eigenlijk niet veel te wensen over. Ga eens bij je zelf na wat voor jou de “Tuscany dream” is? Behalve dat het voor mij de titel van de één of andere commerciële bestseller zou kunnen zijn, roept het bij mij associaties op met cipressen, zwaluwen, verstilde middeleeuwse dorpjes en … een moestuin.

 

De Toscaanse moestuin…

Mijn hele leven lang, in alle tuinen die ik ooit gehad heb, maakte ik onmiddellijk plaats voor een kruidentuin. Soms was hij wat groter, soms heel klein met slechts een paar plantjes, maar altijd moest er gewoon een kruidentuin komen. Ik realiseer me nu pas dat het bij mijn beeld hoorde van een Toscaanse tuin, samen met natuurlijk de niet uit te bannen buxus. Het woord “moes”, werd pas ingevuld toen ik grotere tuinen ging beplanten. Courgettes, Basilicum, paprika’s en tomaten heb ik in grote hoeveelheden aangeplant, soms met succes, soms een volledige mislukking. Bij mijn beeld van de “Tuscany dream” hoort dus… een Toscaanse moestuin. Kruiden, tomaten, courgettes, Basilicum en bamboestokken met aangebonden kerstomaatjes.

 

Dus aan de slag

Als het beeld dan toch bijna compleet is; uitzicht op de Chiantiheuvels, cipressen die het landschap zo kenmerkend tekenen en een droommooie zonsondergang, tja dan moet die moestuin er ook komen.  Nu had ik dus totaal geen tuingereedschap en met een pootschepje kom je niet ver. Op naar de plaatselijke Gamma, de Obi, en een spitvork en hark gekocht. Toen ik eenmaal de plek bepaald had waar ik mijn moestuin wilde maken, snapte ik wel dat die er niet vanzelf kwam. De breedgeschouderde Italiaan was er net even niet, dus ik moest zelf aan de slag. Zo’n droom is altijd leuk en je ziet het helemaal voor je, maar het realiseren ervan is andere koek.

Dus spitten, kluiten hakken en harken. Het zijn al met al maar 20 vierkante meter maar het heeft vier dagen geduurd voor het karwei geklaard was. Iedere landarbeider die Migliarina rijk is, is “toevallig” langs komen lopen om te kijken wat die halfgare Hollandse in hemelsnaam aan het doen was. ’s Avonds ging ik met een kruik in de rug naar bed, had trillende armen van de spierpijn en sneden en kloven in mijn handen. Maar het perkje ligt er keurig bij en klaar om beplant te worden.

 

Nu het leuke werk

Wat een voldoening als je dan mag “shoppen”! Kwekerijen te over in deze regio, volledig anders dan in Nederland. Intratuin-achtige taferelen zie je hier niet, hoewel dat ook heel handig kan zijn. Je koopt voor 50 cent een potje met twee blaadjes en daar staat bij “petunia roze”. Nu heb ik dat maar niet gedaan want het is ook hier nog wat vroeg in het seizoen.

Mijn eerste aankoop was 6 aardbeienplantjes en uiteraard de onmisbare kruiden. Rozemarijn, Salie, Dropkruid, Tijm en Oregano… hoe Toscaans kan het zijn! Voor de groenten is het ook nog wat vroeg dus die volgen over een paar weken, maar mijn “Tuscany dream” is hiermee uitgekomen en mijn “Orto” maakt het beeld compleet. Uiteraard geef ik over een paar weekjes een update.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *