Ciaomilaan.nl

Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi… ?

Kerst met je familie en Pasen met wie je wil, een beroemd Italiaans spreekwoord dat aangeeft dat je Pasen kunt vieren met wie je zelf wil. Je bent niet gebonden aan stijve regels; eerst bij de een zijn ouders, dan bij de ander zijn ouders. Althans dat zegt het spreekwoord. In de praktijk werkt het niet helemaal zo.

 

Kerst en Pasen

In principe wordt Kerst in Milaan en de rest van Italië een beetje op dezelfde manier gevierd als in Nederland en hoewel ze geen “Tweede Kerstdag” kennen, is Santo Stefano (26 december) toch echt een feestdag. Er wordt uitgebreid aan het Pranzo di Natale (Kerstlunch) gezeten en ook op Santo Stefano (onze Tweede Kerstdag) is men druk in de weer met eten.

Datzelfde geldt voor Pasen in Italië. Naar mijn idee zijn de Paasdagen, il giorno di Pasqua en Pasquetta, hier net zo belangrijk als Kerst. De winkels puilen uit van de in folie en cellofaan verpakte paaseieren, de één nog groter dan de ander, en de Colomba’s staan torenhoog opgestapeld. Een Colomba (duif) is een soort gebak in de vorm van een duif. De smaak doet sterk denken aan de Panettone en bovenop is hij meestal versierd met suiker en amandelen.

 

..Pasqua con chi vuoi

….Deze vlieger gaat dus niet helemaal op. Dit jaar was ik met de Paasdagen in Milaan en ik heb met veel plezier het schouwspel, wat zo zie ik het toch, geobserveerd. Op Paaszondag, Pasqua, bezoekt men toch meestal ouders en/of grootouders. Maar ’s morgens moet natuurlijk eerst een bezoek aan de kerk worden gebracht, want geen land waar men zo trouw is aan de katholieke kerk en waar de regels even zo hard met voeten getreden worden. Drommen dik staan de mensen keurig opgedoft te wachten tot meneer Pastoor de poorten ontsluit die toegang bieden tot de kerk. Als je zo’n menigte goed bekijkt zie je dat iedereen elkaar observeert en over elkaar smoest. Een geweldig schouwspel om te bekijken.

Wanneer de mis is afgelopen gaat iedereen naar zijn drie -of vierdubbel geparkeerde auto en rijdt naar opa en oma twee straten verderop waar dan uitgebreid wordt geluncht. Net als met Kerst kan zo’n pranzo wel tot 4 uur ’s middags duren waarna iedereen weer met de auto huiswaarts keert. Dat huis ligt dan één straat verderop en ik wil maar niet weten hoeveel wijn er tijdens de pranzo doorheen is gegaan.

 

Pasquetta

Pasquetta, onze Tweede Paasdag, is een dag waarop iedereen hoopt dat mooi weer is omdat deze dag meestal in de buitenlucht gevierd wordt. In de stad gaan gezinnen met vrienden bepakt en bezakt naar het bos of het park waar uitgebreid gepicknickt wordt. Koeltassen, tafeltjes, stoeltjes en kooktoestellen worden meegenomen en men strijkt neer op een open plek, niet te ver van de parkeerplaats, sterker nog, soms zelfs op de parkeerplaats. De hele meegebrachte handel wordt geïnstalleerd en het feest kan beginnen. Mannen steken de barbecues aan en de vrouwen dekken de tafeltjes met meegebracht eten uit koeltassen. Soms heel uitgebreid, soms veel minder, maar één ding hebben ze allemaal gemeen. De borden en het bestek zijn van plastic.

 

In het park in Milaan

Tijdens een fietstocht door één van de grote parken van Milaan, het Boscoincittà, zag ik dat het grote veld rondom de oude boerderij in het midden van het park, opeens was veranderd in een soort Vondelpark. Overal lagen, zaten en stonden mensen die aan het eten waren. Het varieerde van jongelui met zakken chips en bier tot gezinnen met vier uitklaptafeltjes, twee barbecues en prosecco uit plastic bekertjes. Het was een bont schouwspel en het zag er best gezellig uit.

Op een veld verderop waren Peruanen of het waren in ieder geval Zuid-Amerikanen, traditionele muziek aan het maken en ook daar rookten de barbecues volop. Kinderen speelden met een bal tussen de barbecues en de ouders hadden alleen maar oog voor het eten. Ik denk dat ik weer eens te kritisch naar de situatie keek… soms leven ze hier zoveel makkelijker.

Zou ik Paasmaandag met mijn hele keukeninrichting inclusief meubilair naar het park zijn getogen? Kinderen in de auto en dan vervolgens ter plekke gaan kokkerellen? Ik dacht het niet. Mijn ultieme uitspatting was een flinke wandeling met een rugzak met een flesje water en wat ligakoeken.

2 gedachtes aan “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi… ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *