Ciaomilaan.nl

Tuscany dream 2

Nu was het wachten tot het wat warmer zou worden en ik mijn plantjes zou mogen poten. Drie weken later vond ik dat het wel tijd was, hoewel ze in het tuincentrum nog steeds zeiden dat het wat vroeg was. Wij hanteren in Nederland ongeveer half mei als tijdstip vanaf wanneer er geen nachtvorst meer is. Ik besloot dat dat in Toscane de eerste week van april moest zijn. Dus op naar meneer Bracci, het tuincentrum.

 

Bracci

Bracci, ofwel Gardenidea, had van alle tuincentra in de buurt het meest weg van een “Nederlands” tuincentrum. Het was mooi geordend, had ook wat potten en natuurlijk netjes geordende tuinplanten. Eénjarige bloeiers en een grote afdeling groenteplantjes. Vaste planten worden hier heel weinig verkocht want een siertuin is iets wat voor Italianen, weinig of geen functie heeft. Je zet groenten in je tuin, fleurige éénjarige bloemetjes, struiken en gras.  Een op kleur aangeplante border, zoals wij dat kennen, is hier met een lantaarntje te zoeken.

Enfin, nu hoefde ik geen vaste planten, dus op de groentenplantjes-afdeling kon ik mijn hart ophalen. Iedere keer moest ik mezelf inhouden niet te veel in mijn karretje te laden want ik had maar weinig ruimte in mijn tuintje. Uiteindelijk stond ik aan de kassa met twee keer drie soorten tomaten, boontjes, twee courgetteplanten, twee paprikaplanten en wat broccoliplantjes.

 

Groeien maar…

Eenmaal thuis gekomen kon ik de weerstand niet weerstaan om onmiddellijk alles te planten, want dat is uiteindelijk het allerleukste werk! Toen alles eenmaal stond bedacht ik me dat er soort klimrek gefabriceerd moest worden voor de tomaten. Goede raad was totaal niet duur, want ik had ergens een bamboe-bos gezien, maar ja waar? Gewapend met zaag en snoeischaar had ik na een half uurtje zoeken het “bos” gevonden en ging weer huiswaarts om mijn stellage te fabriceren. Supertevreden was ik toen alles klaar was en nu maar wachten op zon en af en toe wat regen.

Een paar dagen na mijn beplantingsactie werd mijn werk letterlijk bekroond met een uitbundige kroon blauwe regen. Wat kunnen kleine dingen een mens soms blij maken.

 

 

Begin mei

Inmiddels is het begin mei, en de groentetuin tiert welig, evenals het onkruid. De hoge temperatuur en de vele plensbuien zorgen ervoor dat alles groeit als kool. De zomerbloeiers die ik in potten heb gezet, groeien ook enorm en alles staat er fris en fruitig bij. In twee weken tijd is het grijze Toscaanse landschap veranderd in een kleurig bloemenveld. Dit is het Toscane dat iedereen kent en het Toscane zoals je dat op de kalenders ziet. De bermen staan vol klaprozen en overal bloeien lelies, zomaar langs de kant van de weg. Het prachtige licht maakt het allemaal nog mooier. Soms wilde ik echt dat ik schilderen kon want sommige beelden zijn met een camera niet vast te leggen. Ach wie weet… nieuwe hobby?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *