Ciaomilaan.nl

De ijsetende Italiaan

Niet alleen wij Nederlanders zijn gek op een lekker ijsje, ook de Italianen versmaden hun nationale lekkernij niet, sterker nog… volgens mij zijn ze er nog gekker op dan wij. Of het nu winter of zomer is, ze eten eigenlijk altijd een ijsje. Ik moet wel zeggen dat het me opvalt dat in Milaan veel meer ijs gegeten wordt als in Toscane, maar ik kan me vergissen.

 

We halen een ijsje

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik me eigenlijk nooit heb bezig gehouden hoe een Italiaan ijs haalt en wanneer. Maar na bijna een jaar Italië zie ik in het ijs-haal-gedrag van de Italiaan een lijn. Het werkt als volgt. Wanneer je zin in ijs hebt en wanneer je te voet bent of op de fiets, ga je naar een goede gelateria in de buurt en haalt simpelweg een ijsje. Ik zeg met nadruk een “goede” gelateria, want als de gelateria geen goede naam heeft, loopt zelfs een Italiaan toch een stukje om.

Ben je met de auto of op de motor en je hebt zin in ijs, dan scheur je naar diezelfde, vooral goede, gelateria, zet je auto dwars op de stoep of driedubbel geparkeerd met knipperlichten aan en rent naar binnen. Datzelfde gedrag vertonen motorrijders alleen zetten zij hun vehikels op de stoep, zodat er geen hond meer door kan. Dat laatste hoeft ook niet want als je eenmaal je ijsje bemachtigd hebt, dan eet je dat staand voor de deur op.

 

Ijsje op

Is het ijsje eenmaal op, dan ren je weer terug naar je driedubbel geparkeerde auto met knipperlichten aan en rijdt doodgemoedereerd weer weg. Ik heb dit ijs-haal-gedrag een aantal malen bekeken en tot mijn grote grote verbazing levert het nooit problemen op. Niemand schreeuwt dat er een doorgang geblokkeerd is en niemand stoort zich aan het feit dat motoren de stoep volledig blokkeren. Je komt, eet ijs, je gaat. Simpel, eenvoudig en doeltreffend. Iedereen heeft hetzelfde doel en dat is geaccepteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *