Ciaomilaan.nl

De Wijnproeverij

Ja, een heel standaard titel voor iets dat helemaal niet zo standaard was. Mijn vriendin was hier op bezoek en na een dag “toertjes” maken in de auto, hadden we bedacht dat het misschien wel fijn zou zijn, na haar yoga-les, een flinke wandeling naar Castello Montozzi te maken. Het kasteeltje ligt op een heuvel en maakt deel uit van het landgoed waar ik woon, dus eigenlijk ook mijn “thuis”.

 

De yoga-les

Mijn droom, gewoon omdat mij dat het ultieme “Toscane-gevoel” leek, was yoga op een Toscaanse heuvel met een adembenemend uitzicht. Klinkt heel dromerig en zweverig, ik weet het, maar dat had ik nu eenmaal in mijn hoofd. Toen mijn vriendin Monique dus vertelde dat ze haar yoga-diploma, of hoe moet je het anders noemen, had, was ik in de zevende hemel. Ik moest en ik zou ’s morgens om 7 uur yoga doen op mijn heuvel. Slaapdronken en uiteraard niet voorzien van de benodigde yoga-mat, zochten we een plekje in het drijfnatte gras met een smashing-uitzicht. Wat hebben we genoten … en hoe onhandig gleden we weg op het tot yoga-mat omgetoverde douchegordijn. Maar ik heb mijn yoga-lesjes gehad. Dank je wel lieve Monique! ;).

 

Eenmaal boven

Na deze mattineuze actie, lekker een hete douche en ontbijten. Daarna de schoentjes aan en 3,5 kilometer bergop naar Castello Montozzi.

Op Montozzi wonen de ouders van mijn huisbaas in een heus kasteel met bijbehorende tuin. De tuin van het kasteel is ontworpen door de tuinarchitect die ook de Bobboli-tuinen van Palazzo Pitti in Florence ontworpen heeft. De familie Bartolini Baldelli, mijn huisbaas en tevens eigenaar van het landgoed, is al sinds 1660 eigenaar van het kasteel en de familie was altijd in dienst van de familie De Medici in Florence. Ze bekleedden hoge functies in Florence en waren daarnaast zelf ook zeer vermogend en invloedrijk.

Enfin, deze informatie maakte onze klim naar boven er niet minder vermoeiend door. Eenmaal boven, was het uitzicht werkelijk adembenemend. Aan één kant kijk je uit over de Arno vallei, Migliarina, waar ik woon en het landgoed; aan de andere kant zie je de Ambra vallei met alle middeleeuwse dorpjes. Terwijl we van het uitzicht genoten, kwam de beheerder van het kasteel naar ons toe en vroeg of we soms de tuin wilden zien. Yes…… tuurlijk. Dus zijn we meteen achter Raffaele aan gelopen en hij heeft ons van alles verteld over de geschiedenis van Castello Montozzi, de vernietiging van het kasteel, de wederopbouw en de familie. En passant moesten we ook even naar zijn rozen kijken, want die waren toch wel heel bijzonder! We waren helaas niet onder de indruk.

 

Wijn en nog meer

Uiteindelijk vroeg hij of we de wijnen, vinsanto en olie wilden proeven die ze op het landgoed produceerden. Ja ook dat wilden we wel, maar het was pas 11 uur ’s morgens dus enige bezorgdheid maakte zich wel van ons meester. Maar ok…. we gingen naar de proeflocatie en die was indrukwekkend mooi in zijn oude glorie hersteld. In een mengsel van Duits, Engels en Italiaans vertelde hij de verhalen rondom de wijnen en liet ons van iedere wijn een bodempje proeven. Tot slot was de Grappa, de Vinsanto en olie aan de beurt. Wat een verrukking deze biologische producten en wat een leuke verhalen kregen we te horen. Stukken vrolijker dan op de heenweg, daalden we weer af naar Migliarina, waar ik woon.

Als ik nu mijn neus op het kasteel laat zien, springen ze al in de houding om mijn gasten en vrienden mee te laten genieten van de tuinen achter het kasteel en bieden ze spontaan een wijnproeverij aan. Aan de wijnproeverij doe ik niet meer mee, maar de verhalen blijven boeien.

2 gedachtes aan “De Wijnproeverij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *