Ciaomilaan.nl

Panzanella

Panzanella is de naam voor een typisch zomers, koud Toscaans gerecht dat je kunt serveren als antipasto maar ook als bijgerecht. Net als bij Ribollita, gaat het hier om de verwerking van oud brood. Toscane was van oudsher een boerengebied waar de bewoners vooral heel arm waren en niets gooide men weg. Alles dat eetbaar was en overbleef, werd “hergebruikt”. De basis van dit recept bestaat uit oudbakken brood, rode ui, tomaat, komkommer, basilicum, olijfolie en azijn.

Zoals voor zoveel recepten geldt, geldt ook voor de Panzanella dat vele variaties mogelijk zijn, van toevoegingen van olijven en paprika tot ansjovis. Het authentieke recept geef ik je hieronder en wat je er verder zelf aan toevoegt… wees vrij!

 

Ingrediënten (4 personen)

1 komkommer (klein want de Italiaanse komkommers zijn de helft van de Nederlandse)

1 grote rode ui

400 gr. oudbakken, liefst Toscaans brood. Heb je geen Toscaans brood, dan kun je het beste ciabattabrood in stukken snijden en in de oven laten drogen. Zet de oven op 175 graden en bak de stukken brood tot ze hard zijn.

250 gram kerstomaatjes

olijfolie, gewone azijn

zout, peper

10 basilicumblaadjes

water

 

Werkwijze

Je ziet heel veel verschillende wijzen van opdienen van de Panzanella, maar ik vind de heel fijn gesneden versie erg lekker. De smaken mengen zich dan voortreffelijk en geven een heerlijke zomerse smaak.

Snij de rode ui in kleine stukjes en zet ze een uurtje in water met twee eetlepels wijnazijn. Laat dit staan zodat de scherpe prikkende smaak van de ui af gaat. Snij ondertussen het oude harde brood in stukken maar snij wel de korst er spaarzaam vanaf. Doe het brood in een ruime schaal en overgiet het met koud water, niet te veel want dan wordt het sopperig. Gebruik net genoeg dat het brood het water opneemt en laat dit een minuut of tien weken.

Schil in die tijd de komkommer en snij hem in kleine blokjes zonder de zaadlijsten! Was de tomaatjes en knijp de zaadjes er een beetje uit. Snij de halve tomaatjes in tweeën of vieren.

Ga nu terug naar je schaal met brood en knijp het goed uit zodat je een bal overhoudt. Verkruimel deze bal boven de schaal waar je de Panzanella in gaat opdienen. Voeg aan dit vochtige broodkruim de groenten toe. Giet de ui goed af alvorens je hem toevoegt. Maak nu de salade op smaak met een paar lepels wijnazijn, olijfolie en zout en peper.

Scheur tot slot de basilicumblaadjes klein en roer ze door de salade.

 

Serveren

Serveer de Panzanella in ieder geval op kamertemperatuur of licht gekoeld. Je kunt hem als salade opdienen bij bijvoorbeeld een barbecue maar ook als bijgerecht bij een lekkere bistecca alla Fiorentina. Je kunt hem ook als een soort fris voorgerecht geven bij een hoofdmaaltijd.
Eigenlijk smaakt een schaaltje Panzanella altijd en overal bij. Probeer het maar eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *