Ciaomilaan.nl

Dario de Slager

Toscane is het Walhallah van eten, Italiaanse beleving en culinaire uitspattingen. Samen met twee taalstudentes, Wilma Boetius en Ineke van Ballekom, ook verzot op koken en vooral eten, ben ik er een dagje op uit getrokken. De bestemming was Macelleria Dario Cecchini en Fattoria La Vialla. Wie kent de laatste bestemming niet? Fattoria La Vialla… naar mijn idee het best geoliede commerciële bedrijf in Toscane. In december valt in Nederland een catalogus op de mat die de Italiaanse droom waarheid maakt. Grof bruin papier bedrukt met hakkelige schrijfletters en adembenemende foto’s, dat is Fattoria La Vialla. Maar eerst naar Dario…!

 

Dario Cecchini

Tja, Ineke had aangegeven het programma geheel open te laten maar Dario Cecchini moest er in ieder geval deel van uit maken. Laat ik nu geen notie hebben van wie dat is. Geen flauw idee, dus ik ben meteen in de boeken en vooral internet gedoken om uit te vissen wie meneer Dario is. Nou, meneer Dario Cecchini heet de beste slager ter wereld te zijn (!) en is gevestigd in Panzano in Chianti, hier op steenworpafstand vandaan.

De lesmorgen hebben we besteed aan het uitpluizen van zijn filosofie en manier van werken en in de middag zouden we richting Panzano vertrekken. Commercieel gezien moet je voor je zien dat Cecchini de André Rieu van Toscane is. Dat vind ik absoluut. Van iets klassieks, het slagersvak, heeft hij iets actueels, moderns gemaakt. Hij heeft de interesse gewekt van de gewone man en iedereen wil het beleven en zien. Zo ook wij.

Cecchini is een zakenman maar vooral ook vakman bij uitstek. Hij wil zijn liefde voor het slagersvak uitdragen en dat delen met de rest van de wereld. Hij vertelt dat ieder deel van het geslachte dier gebruikt wordt, van de snuit tot de staart. Zijn restaurants, dat zijn er drie, zijn heel druk bezocht en laten je alle delen van een geslacht dier proeven. In eerste instantie wat vreemd, maar ik garandeer je dat het de moeite waard is.

Ristoranti e Solociccia

Mijn twee lieve studentes Ineke en Wilma, wilde me bedanken voor de lesweek en hadden me uitgenodigd voor de lunch bij Dario. Normaalgesproken schuif je bij Dario aan, aan een lange tafel en iedereen eet samen. Prachtig initiatief, maar voor ons was de praktijk toch wat anders. We kwamen in “Dario Doc”, zijn lunch-restaurant en horen en zien verging ons. Wat een herrie. Iedereen zong en schreeuwde… het zal ongetwijfeld gezellig zijn geweest maar voor ons was het gewoon herrie.

We vroegen dus naar een iets rustiger locatie en we werden verwezen naar de overkant van de straat, naar zijn restaurant “Solociccia”, letterlijk vertaald, “alleen maar vet”. Hier lagen de prijzen iets hoger en er was een vast menu, maar zeker niet verkeerd. Voor 30 euro kreeg je een “proeverij” van alle delen van het rund en varken inclusief water, wijn, taart, koffie en grappa.

Het publiek was er een stuk aangenamer, maar toch een hoog gehalte Amerikanen en Duitsers. Enfin, eenmaal neergestreken zaten we prima. Uitzicht over een schitterende vallei en het meest aangename was het windje en de schaduw. Een “dames-georiënteerde” ober completeerde het geheel en we konden er ook nog om lachen. Heerlijke schaaltjes met allerlei soorten vlees en bijgerechten schoven voorbij en heel tevreden verlieten we na twee uur “Solociccia”. Het was heerlijk, dank je dames! Nee het was echt niet alleen maar “ciccia”, vet. Het was sfeer, lekker, ontspannen en commercie, uiteindelijk leeft het hele dorp van hem en is dat zo verkeerd?

3 gedachtes aan “Dario de Slager

  1. Wilma Boëtius van Emmerloot

    Lieve Annelies, Wat heb je dit toch weer prachtig beschreven! Het was echt heel leuk om dit culinaire reisje met jou te doen. Gelukkig hadden we een goede chauffeur. “ons Ineke” achter het stuur……zij reed door Toscane alsof ze het iedere dag deed. En wat hebben we samen gelachen….Gelukkig hadden we de achtergronden van de slagersfamilie eerst op de les besproken die ochtend. Het waren moeilijke teksten om te vertalen….maar met ons drieen kwamen we een heel eind.
    Zeer de moeite waard voor de andere gasten van jouw B&B om dit ook eens te doen. Ciao, bacio,Wilma

  2. Pingback: De eerste Italiaanse privélessen! – Ciaomilaan.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *