Ciaomilaan.nl

Een bezoek aan La Vialla

Na een bezoek aan slager Dario Cecchini en met een volle buik, besloten we, ik, Wilma Boetius en Ineke van Ballekom, de middag te besteden aan een bezoek aan Fattoria La Vialla. Een begrip in Nederland en Duitsland, geen hond die het kent in Italië. Volkomen onbekend hier. Ik woon, tot mijn grote verwondering, op maar 20 kilometer afstand van Fattoria La Vialla en had geen flauw idee dat het zo dichtbij was.

 

De goed geoliede machine La Vialla

Even voor de nog twijfelende lezer. Eens in de zoveel tijd krijg je een brochure of catalogus, gedrukt op bruin papier en met een heel speciaal lettertype beschreven, over de producten van Fattoria La Vialla in de brievenbus. Krijg jij het niet, dan krijgt ongetwijfeld een kennis of vriend van je deze brochures. Zelfs wanneer je de dure en uitnodigende correspondentie een halt hebt toegeroepen, ontvang je nog met de nodige regelmaat mail in je mailbox.

Het is een bedrijf dat mikt op de buitenlander die het Toscaanse imago zoekt. Blauwwit of roodwit geruite kleedjes. Lange tafels onder een boom, karaffen wijn, boeren brood, gezellig, samen…. prima concept en ze buiten het ook ten volste uit. Wanneer je de catalogus ziet, geloof je er ook in en zie je de oma’s achter het fornhuis staan  en potten uitkoken om er voor jou jam in te doen. Het beeld van de hele familie die op het land werkt voor jou, brandt zich op je netvlies en zo is het ook volgens jou. Althans in Nederland.

 

Aangekomen op Fattoria La Vialla

Na een bochtige tocht door de Chianti, bereikten we na ruim een uurtje rijden, Fattoria La Vialla. Meteen herkenden we de bordjes want ze waren in hetzelfde lettertype geschreven als de bekende brochures. We draaiden een gigantische parkeerplaats op, de grootte hiervan deed ons al een beetje fronzen, en zagen alleen maar Duitse auto’s geparkeerd staan. Kleine golfkarretjes reden af en aan en laadden karrenvrachten Duitse toeristen in, om ze vervolgens naar boven te takelen.

Wij waren nog enigszins fris en liepen enkele honderden meters richting de boerderij. Om een pleintje heen lagen een aantal in Toscaanse stijl opgetrokken gebouwtjes en er stond een hooiberg. De eerste en enige hooiberg die ik overigens in Toscane tot nu toe heb gezien. Onder grote bomen stonden lange tafels met blauwgeruite kleedjes en er zaten Duitse gasten te eten. De bediening moest door gaan voor “de Italiaanse mamma” en was dus uitgedost met een potsierlijk geruit mutsje en een geruit schort. Ze liepen af en aan met flessen en manden.

In een winkeltje gelegen aan het pleintje werden we in het Duits aangesproken, wat bij Wilma, die druk had gestudeerd de afgelopen week, niet in goede aarde viel en ze schakelde onmiddellijk over in het Italiaans, wat ze gelukkig ook spraken. De producten die er verkocht werden, waren dezelfde artikelen die je online of via de catalogus kunt bestellen. Onder het afdakje van de winkel, omlijst door maiskolven, ook nooit gezien in Toscane, zaten zwetende toeristen liters wijn weg te klokken.

Onze conclusie

We bekeken het geheel en kwamen gelukkig alle drie tot dezelfde conclusie… “leuk eens gezien te hebben, maar het heeft een veel te hoog Efteling-gehalte”. Nee dit was niet ons Toscane! Gelukkig lieten we ons goede humeur niet bederven. Vooral niet toen een golfkarretje met bruingebronsde, zwartgelokte chauffeur ons een ritje terug naar de auto aanbood, zagen we de humor van het geheel wel in.

Nee Fattoria La Vialla was een teleurstelling maar ik blijf het een knap staaltje van commercie vinden!

5 gedachtes aan “Een bezoek aan La Vialla

 1. Wilma Boëtius van Emmerloot

  Ook weer geweldig geschreven!…..Maak er een boek van zou ik zeggen…..
  Maar mooie plaatjes heb ik daar wel kunnen schieten…..”per non dimenticare”.
  Er zijn nog veel meer mooi plekjes in “Bella Toscana, buiten deze…..

  Grazie per la vacanza insieme! (nou ja,vacanza…..we hebben heel hard gestudeerd)

  Wat deden we op nog meer?……..Studiare, parlare Italiano, mangiare, bere il vino, andare al castello per provare vini…..e ridere…..ridere….ridere…non era normale……

 2. Wilma Boetius van Emmerloot

  Dat boek schrijven….dat KUN je…..100% zeker! Begin er maar aan….
  🎶🤗😚😎⬆️🏚🍐🍎🌶🤣🥒🌏🏘🏚🎻☎️📞🐽🇧🇬🤣🙄😂🍉🥐🥔

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *