Ciaomilaan.nl

De eerste Italiaanse privélessen!

En toen was het zover, de eerste studenten Italiaans komen deze kant op. Best heel spannend maar gelukkig ken ik de beide dames en ken hun niveau en weet dat ze, net als de meeste leerlingen, het liefst gewoon willen “kletsen”. Lekker met de locale bevolking kletsen over dagelijkse dingen, wat boodschapjes doen op de markt en vooral natuurlijk de wijnproeverij hier op Castello Montozzi volgen in het Italiaans.

 

De lessen

Heel lang heb ik nagedacht over hoe de lessen aan te pakken want drie uur les en dan de hele middag huiswerk maken, wil geen mens. Een beetje  theorie en dingetjes nakijken ok, dat is prima maar als je dan toch hier bent wil je toch eigenlijk ’s middags wat leuks gaan doen of lekker even gaan zwemmen. Na lang speurwerk heb ik bij de uitgeverij Alma Edizioni een boek besteld dat heet “Italia per stranieri”, dus niet “italiano per stranieri”, maar Italia. Het boek is in drie delen opgesplitst, zijnde drie niveau’s. Ieder niveau bestaat uit een aantal hoofdstukken waarin verschillende onderwerpen over Italië worden behandeld. Er staan onderwerpen in als Italiaanse geografie, de feesten, de Italiaanse economie, de keuken, Italiaanse producten…. kortom eigenlijk is er voor iedereen wel een leuk item om meer over te weten te komen.

 

De eerste uurtjes

De eerste lesuurtjes waren wat “vreemd” omdat we gewoon vanaf het begin af aan Italiaans praatten. Even wennen maar het ging de dames uitstekend af en na verloop van tijd hadden we er nog amper erg in. Wel leg ik, als ik merk dat er ergens een “gaatje” zit in de grammatica, de grammatica uit in het Nederlands en geef dan wat formulieren waarin het grammatica-onderwerp goed wordt uitgelegd .  We oefenen de grammatica dan mondeling zodat het beter blijft “plakken” en gaan dan weer verder met het onderwerp dat we in het lesboek hebben uitgekozen.

 

Al met al….

Alles bij elkaar denk ik dat mijn eerste studenten de lessen heel leuk en leerzaam hebben gevonden, zeker omdat ze ook heel veel in praktijk hebben kunnen brengen. Natuurlijk zijn de lessen anders dan wanneer ik in Nederland wekelijks lesgeef, maar het zijn zeker hele interactieve lessen waarbij je ook nog eens veel over Italië zelf leert. Mocht het nu zo zijn dat je bijvoorbeeld iets specifieks wilt bestuderen over een bepaald onderwerp, zoals bij deze twee studenten de Slager Cecchini, dan kun je dat gewoon aangeven en dan bouw ik dan in, in de lessen. Nou misschien heb je wel zin gekregen om met een vriendin of partner deze kant op te komen en je eens volledig onder te dompelen in het Italiaans. Neem dan gewoon even contact met me op en kijk even op iplitalie.nl.

2 gedachtes aan “De eerste Italiaanse privélessen!

  1. Wilma Boëtius van Emmerloot

    Leuk Annelies! Goed geschreven! Leuke foto van Ineke en mij……op de rug zijn we ook wel de moeite waard……ridere…ridere….hi…hi…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *