Ciaomilaan.nl

Knutselen op de boerderij

Het is nu hartje zomer in Toscane,  in Nederland ook trouwens, en alles in de tuin begint letterlijk, zijn vruchten af te werpen. In mijn tuin zijn dat de groenten die ik geplant heb in het voorjaar, maar vooral de vijgenboom die kilo’s en kilo’s vruchten draagt. Verder staat er in de tuin van de buren een prachtige boom die gele pruimen draagt en in het veld achter mijn tuin lijkt het wel Luilekkerland. Twee prachtige oude pruimenbomen met donkerblauwe pruimen, een granaatappelboom, een wilde appelboom, hazelaars en een kakiboom.

 

Mijn dagritme

Tja, als je in zo’n omgeving woont moet je heel streng zijn voor jezelf. Je moet op een vast tijdstip opstaan en je zo een beetje aan de uren houden. Dus ik sta om 8.30 uur op en maak dan koffie, die ik buiten opdrink. Ondertussen zit ik al te gluren naar de vijgen die rijp zijn en vooral hoe ik die uit een vijf meter hoge boom vis. Na de koffie haal ik dus de bezem of, zoals ik de laatste dagen doe, het schepnet uit het zwembad. Dat schepnet is minstens vier meter lang en daarmee kan ik fantastisch rijpe vijgen uit de boom meppen. Dus gewapend met een emmer en schepnet of bezem struin ik de vijgenboom af. Daarna ga ik naar het veldje achter mijn tuin, ik blijf daar altijd heel alert op adders. Ik kan er niets aan doen maar na het verhaal van de adder bij het zwembad, ben ik doodsbenauwd. Dus daar pluk ik de blauwe pruimen en bekijk de groei van de granaatappels. Wat een schitterende boom/struik is dat. In mei heeft hij prachtige oranje bloemen en daarna groeit er in razend tempo een echte granaatappel aan. Ik pluk ze nog niet, want ze zijn nog niet rijp maar hoe heerlijk moeten ze straks zijn.

 

Oogst binnen

Als ik dan eenmaal mijn emmertje vol fruit heb, kijk ik even of het zin heeft jam of chutney te koken. Als ik anderhalve kilo fruit of meer heb, waag ik me er zeker aan. Voor vijgenjam neem ik 50% suiker, citroenschil en kaneel. Voor chutney van pruimen en ui, neem ik 50/50 ui/pruim. Bij de chutney voeg ik heel veel specerijen en wat azijn en ik moet zeggen… hij is heerlijk. Ik stel me zo voor bij een lekker stuk Pecorino of Parmigiano….we gaan het proberen. Inmiddels is mijn Toscaanse Ikea-rek al grotendeels gevuld met allerlei eigen creaties. Gele pruimenjam, een soort van gele pruimenconcentraat voor crostata, vijgenjam en een pruimen/ui-chutney.

 

Potjes koken

De hele winter heb ik, maar ook heel veel vriendinnen, lege glazen potjes gespaard. Terwijl de fruitprut staat te spetteren op het vuur, besteed ik heel veel aandacht aan het steriliseren van de potjes en dekseltjes. Ik kook de potten en deksels minstens vijftien minuten uit en zet ze dan netjes te drogen op een schone theedoek. Niets voor mij dat hele geneuzel met potjes en dekseltjes maar in het verleden heb ik vaker aardbeienjam gemaakt en echt, schone potjes is de helft van het werk! Dus vandaar mijn inspanning.

 

Jampotjes vullen

Als de jam, gelei of chutney dan klaar is, en inmiddels ben ik erachter dat inkoken best heel goed werkt, gaat de smurrie in de pot. Vroeger deed ik pectine bij jam of chutney maar nu laat ik de jam en chutney gewoon meer dan een uur inkoken zodat het vocht verdampt en de vruchtendrap heel stroperig wordt. De hete jam schep ik met een lepel voorzichtig in de potjes en sluit ze daarna direct af met een gesteriliseerd dekseltje. Als de potjes gevuld zijn, spoel ik ze goed af onder de koude kraan en zet ze op hun kop te koelen of een theedoek. Daarna plak ik er mijn eigengemaakte etiketjes op en klaar is mijn jam, chutney of whatever!

 

De rest van het fruit

Het overige fruit en noten die nog niet rijp zijn, ga ik straks beleven! De hazelnoten zijn heel dik en rond maar nog wat te groen. De noten zijn gevuld en ik ga bedenken wat ik daarmee kan doen. Kakifruit heb ik pas sinds vorig jaar leren kennen. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik er niets aan vind. Het is nat en zoet en daar is alles mee gezegd. Ze zien eruit als een tomaat maar smaken naar niks. Als ik een goed lekker recept zou hebben, dan deed ik er absoluut iets mee, maar nu zeggen ze me niks. Dan die prachtige granaatappels… wat een pracht om ze alleen al te zien hangen. Zo prachtig van kleur en structuur, tegen een achtergrond waarvan je alleen maar kunt dromen. Ik weet dat je de pitjes in een salade kunt doen en dat zal ik ook zeker doen, maar vooralsnog geniet ik er gewoon van.

3 gedachtes aan “Knutselen op de boerderij

  1. José

    Leuk om te lezen dat je al zo snel ingeburgerd bent:) en lekker bezig bent met hetgeen zich voordoet. Leuk versierde potjes ook! Ik ben benieuwd naar al die fruitsmaken!

  2. Wilma Boëtius van Emmerloot

    Hoi Annelies, Geweldig verslag over jouw dagelijkse bezigheden… Nu Ineke en ik bij jou hebben gelogeerd en een talencursus hebben gevolgd (in juli) begrijp ik het “Rijke Toscaanse leven”. “La vita is bijna altijd bella in Italia” Geniet er lekker van!

    Ci vediamo!
    Bacio, Wilma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *