Ciaomilaan.nl

Chianti bottelen

Migliarina waar ik woon is een fattoria, een boerderij, en een biologische boerderij nog wel! Er wordt door de heren Bartolini Baldelli biologische wijn en olijolie geproduceerd waarvan de eerste regelmatig in de prijzen valt. Nu ik hier bijna een jaartje rondloopt, heb ik mee kunnen kijken in de keuken van het wijn maken. Mijn beeld van manden druiven, opgestroopte mouwen en manden Chiantiwijn is helaas naar de Filistijnen.

 

Het bottelen in mei

Opeens stond op de binnenplaats van Migliarina een gigantische truck, geen middelmatige truck maar echt een mastodont. Het was in mei al prachtig weer en ik wist dat rond deze tijd gebotteld zou worden, maar ik had geen idee wat ik me daarbij moest voorstellen. Voor mij is bottelen, wijn uit een groot vat overschenken in een fles en vervolgens de fles sluiten met een kurk. Kort en goed gezegd is dit wel ongeveer waar het op neer komt maar hoe anders dan ik me had voorgesteld.

De zijkanten van de truck waren geopend en er openbaarde zich een ware mobiele “bottel-fabriek”. Alle werknemers van Migliarina, een stuk of negen, inclusief de jachtopziener, de loodgieter en de beide neven Bartolini Baldelli, deden mee aan het bottelen van de Chianti. Antonio Bartolini vertelde me onder het dozen sjouwen door dat er in één ochtend 26.000 flessen gevuld moesten worden omdat ze de wagen maar één ochtend gehuurd hadden.

Bij het nader bestuderen van het proces zag ik dat aan de kop van de truck de flessen eerst gespoeld werden. Daarna werden de hangend op hun kop gedroogd en na het draaien werden ze gevuld met een slang die uit de kelders kwam. De Chianti! Hierna ging er razendsnel een kurk op, geen plastic kurk maar nog een echte kurk van kurk.

Tot slot snelden de flessen langs een rol die er het etiket op plakte en belandden ze per zes stuks in een doos. Ieder proces werd begeleid door een werknemer van Migliarina en aan het eind van de band werden de dozen op pallets gezet, klaar voor de verkoop.

Geweldig om te zien!

 

 

 

 

 

      Aanvoer van de lege flessen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 De dozen komen van de band.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onder toeziend oog van Carlo Bartolini Baldelli worden de dozen op pallets gestapeld.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *