Ciaomilaan.nl

Rekeningen betalen

Net als in Nederland moet ook een Italiaan maandelijks, of soms twee-maandelijks zijn rekeningen betalen. Het gas, het licht, water en televisie. Italië is als je er op vakantie gaat een fantastisch land maar ja, ik woon er, en dan is alles toch anders. Niet minder fantastisch hoor! Dat zeker niet, maar toch anders….

 

De electriciteitsrekening

Iedere twee maanden word je hier geconfronteerd met een electriciteits-rekening. Die wordt niet maandelijks afgeschreven zoals in Nederland, en je kunt normaal gesproken ook niet even “on-line” kijken welke maand het betreft . Nee er valt een echte papieren “brief” in de bus. Wat doet de “Italiaan” daarmee?

Nou je neemt die brief en gaat dan per 1e dag van de volgende maand naar het Postkantoor. Daar vul je dan een overschrijvingsformulier in. Dat formulier meet 1.00 m bij 30 cm! Echt waar, je gelooft het niet maar daar moet je dan 3 x naam en adres, het bedrag en de begunstigde invullen met de hand. Je staat dus een kwartier te schrijven op de vensterbank met een geleende pen… hoe handig is dat? Dan trek je een nummer en ben je nummer 20 in de rij… wachten en tot slot ben ja aan de beurt en halen ze je behangrol door een apparaat en kun je betalen. Wel contant he, niks met de bankpas of de creditcard. Mijn hemel, toen ik dat de eerste keer zag, wist ik één ding. Dit weiger ik categorisch. Hier doe ik niet aan mee, dit moet anders kunnen….

 

Lekker tegendraads

Dus toen de eerste gasrekening in de brievenbus viel, in mijn geval een omgebouwd wijnkistje met mijn naam erop, dank je wel Mircea Merloi van Il Castello in Heerlen,  ging ik onmiddellijk achter de computer zitten en het zoekwerk begon. En ja hoor, na een onoverzichtelijke site te hebben doorgeworsteld, kon ik zo waar on-line een account aanmaken en mijn rekening on-line betalen. Leve de techniek, ook in Italië dus. Inmiddels doe ik nu eigenlijk alles on-line en de wirwar wordt steeds overzichtelijker.

 

Mijn filosofie

Maar waarom gaan al die miljoenen Italianen dan iedere maand naar het Postkantoor om hun rekeningen te betalen en hun telefoon op te laden? Ik denk er zo het mijne van…..

Ten eerste is er de angst van “het zal wel niet werken en iedereen komt alles van me te weten”. Het eerste niet geheel onterecht, want dat heb ik aan den lijve ondervonden, maar in dit geval werkte het perfect! Het tweede argument kan mij niet veel boeien want ik heb niets te verbergen; veel Italianen misschien wel, maar ik vind het prima zo.

Ten tweede weten heel veel mensen niet dat je alles on-line kunt doen, ook hier in Italië. Zo achtergebleven en onderontwikkeld is dit land absoluut niet wat betreft internet. Het probleem is alleen dat veel bedrijven en instellingen de klanten hierover niet of nauwelijks informeren. Werknemers achter de loketjes zouden dan geen werk meer hebben en ze mogen niet ontslagen worden, want hier bestaat zoiets als een ontslagverbod. Italië is nog steeds het land waar de vakbonden oppermachtig zijn. Maar goed of dit de werkelijke reden is weet ik niet, maar het lijkt me zeer aannemelijk.

3 gedachtes aan “Rekeningen betalen

  1. Ria van Huizen

    Wat een ontzettende leuke ervaringen doe je op, gezellig dat je dat met ons delen wilt. Ik lees graag als je weer wat geschreven hebt. Liefs Ria v Huizen.

  2. Wilma Boetius van Emmerloot

    Ridere…ridere…sempre ridere in ” Bella Italia”
    Goed verhaal Annelies!
    Wanneer komt je boek uit?♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *